Tidens tekster i skrift, billeder og lyd

– fra YA til podcast og erindringer

OM

Kurset sætter spot på cremen af moderne fortællinger og beretninger for unge, udtrykt i forskellige modaliteter.

De sidste par år har budt på en sand perlerække af vedkommende og spektakulære ungdomsromaner. På kursusdagen ridses tendenser op, titler præsenteres, og du får bud på, hvordan de kan indgå i undervisningen, så alle elever bidrager og engageres i arbejdet.

Det sker ud fra en undersøgende tilgang, hvor fokus er på elevens oplevelse af og indlevelse i teksten. I undersøgelses- og fortolkningsfasen arbejder eleverne med varierede aktiviteter, hvor de bruger både mund, hoved og hænder. De indgår i strukturerede samtaler med hinanden, men udtrykker sig også om teksten gennem skabelse af konkrete og (mere eller mindre) kreative produkter. Der vises masser af eksempler på aktiviteter, og du får vejledninger med hjem – lige til at bruge.

Endvidere får du bud på, hvordan læsningen af et hovedværk kan organiseres i klassen, så den enkelte elev stilladseres behørigt i læseprocessen og kommer godt igennem til sidste side.

Herefter vender vi blikket mod den berettende fremstillingsform. Der sker først gennem podcastmediet, der med alternative fortællegreb og labert lyddesign kommunikerer virkelighedens historier på nye måder, men ofte dramaturgisk inspireret af urgamle fortællinger.

Der indgår eksempler på podcasts, skabt og fortalt af dygtige fortællere som Emil-Rothstein Christensen, Per Lysholt og Third Ear – og selvfølgelig få du også her bud på undervisningsaktiviteter.

Til sidst vender vi blikket mod Stian Hole, der med sit mesterlige erindringsværk Hverdagene er de dage, som næsten er hver dag endelig har skabt en bog for de ældste elever. Her beretter han ikke bare om sit liv, men indvier i høj grad også den unge læser i de tanker, han gør sig om livet, relationerne, kærligheden, døden osv. Indimellem i et interessant samspil med billeder; andre gange i punktopstillede lister. Det er mesterligt, mageløst og uendeligt smukt. Også her får du undervisningsideer til værket, og du begaves med et gratis eksemplar af den fine bog.

Den sidste time giver vi ordet til mesteren selv,  idet Stian Hole kommer og fortæller om sit arbejde med bogen – og andre ting, der optager ham.

Tid og sted

29. november 2023 kl. 9-16.

Sted: Den Sorte Diamant, Det Kgl. Bibliotek, København

Pris: 1.695 + moms.

Tilmeld