Fra bogdropper til Binge-læser

– om læsning og fortolkning i dansk

OM

På kurset er både Læsning og Fortolkning i spil, og som afsæt for det hele er den moderne ungdomslitteratur, der er mere levende end nogensinde.

Læsning
Unges interesse for at læse bøger er i frit fald. Måske ikke så mærkeligt, når digitale medier og diverse streamingtjenester lokker med fristende indhold. Men hvordan får vi overbevist eleverne om, at litteraturlæsning også er fedt? Man har de senere år forsøgt sig med utallige argumenter, men det lader ikke til, at eleverne bider på, så der må tages andre midler i brug. Det handler kursets første del om.

Vi ser på, hvordan du ud fra en gennemtænkt rammesætning med et inspirerende læsemiljø, et alsidigt og appellerende tekstrepertoire og en række engagerende aktiviteter kan skabe læselyst hos dine elever, samtidig med at de udvikler sig som kompetente læsere. Det lyder som noget af en udfordring, men du får, med afsæt i ny forskning, bud på, hvordan fordybet litteraturlæsning og læselyst kan sættes på skemaet – omend det lyder paradoksalt, for kan man overhovedet skemalægge noget lystbetonet? Vi gør forsøget.

Udover den vigtige rammesætning gives bud på, hvordan den enkelte elev
– får valgt den rette roman
– får hul på sin roman
– får filmen til at rulle i den indre biograf og
– får fat i indholdet

Det er nemlig afgørende for, om eleven lykkes med at praktisere dybdelæsning – sjove aktiviteter gør det ikke alene.

Fortolkning
Herefter skal det handle om analyse og fortolkning, som måske kalder på andre tekster end elevernes selvstændige læsning. Du bliver opdateret på ny ungdomslitteratur med undervisningspotentiale, og du får ideer og konkrete forløb til klassens arbejde med værker af tidens største ungdomsforfattere.

Det didaktiske afsæt er ikke litteraturanalyse i klassisk forstand, men i højere grad en kreativ tilgang, hvor eleverne får litteraturen i hænderne og arbejder med tekstens personkreds, miljøskildring, komposition, sprog, tematik osv. på alternative måder, uden at der gås på kompromis med høj faglighed.

Den sidste time rydder vi scenen og giver plads til tidens største makkerpar i den danske ungdomslitteratur, Sanne Munk Jensen og Kim Fupz Aakeson, der vil fortælle om deres anmelderroste fællesroman, Au pair.

Tid og sted

30. november 2022 kl. 9-16

Sted: Den Sorte Diamant, Det Kgl. Bibliotek, København

Pris: 1.695,-

Tilmeld