Sammenhæng i danskfagets tekster

– Fiktion, fagtekster og digitale medier i mellemtrinnets danskundervisning

Om

Hele dagen står i fiktionens tegn: Det skal handle om at læse moderne børnelitteratur, men der trækkes også paralleller til fagtekster om fiktion, så der på en meningsfuld måde skabes sammenhæng i danskfagets tekster.

Litteratur

I 2019-20 er der udkommet en række opsigtsvækkende romaner, der er særdeles velegnede i mellemtrinnets litteraturundervisning. Du præsenteres for de allerbedste, og du får du konkrete ideer til, hvordan arbejdet med en fælles roman kan organiseres, så alle elever er med og engageres i litteraturen.

Vi kommer ind på

  • etablering af læsegrupper
  • arbejdet med en læseguide
  • masser af analytiske aktiviteter
  • ideer til, hvordan eleverne kan udarbejde alternative, digitale boganmeldelser, som kan inspirere andre til at læse bøger.

Hovedvægten er på romanlæsning, hvor vi både er omkring rent tekstbaserede romaner og graphic novels, men vi kommer også ind på kortere tekster som digte og billedbøger.

Fagtekster

Hvilke fagtekster skal vi læse i dansk? Tekster om vikingetiden, krybdyr eller fjerne lande? Ikke, hvis det står til læseplanen. Så skal vi læse fagets egne fagtekster, dvs. tekster, der handler om danskfaget. Så hvorfor ikke tage et hovedspring ud i fagtekster om nogle af verdens største fiktive universer med appel til børn? Fx fagtekster om Harry Potter og Star Wars-universerne.

Mange børn læser litteratur og fagtekster på samme måde. Men hvordan angriber man en fagtekst, der foruden ord også består af billeder, grafer, tabeller og diagrammer? Det skal eleverne lære. Og hvorfor ikke lære det på tekster, der appellerer til dem?

Det, de lærer, kan de overføre til læsning af fagtekster i andre fag, for de er bygget op på samme måde, selv om de handler om noget helt andet. Og deres viden om fiktionsuniverser kan de overføre til deres romanlæsning. På den måde kan der skabes en naturlig sammenhæng i danskfagets tekster.

Den sidste time gives ordet til forfatter Rebecca Bach-Lauritsen, der det seneste år har stået for hele tre udgivelser, som alle ikke alene har høstet overordentlig flotte anmeldelser, men også er relevante i danskundervisningen.

Tid og sted

24. november kl. 9-16
Sted: Admiral Hotel, København
Pris: 1595,-
Tilmeld